Centre Jordi Solé Tura per la democràcia. Mollet del Vallès

 
CAT | CAST | ENG
Centre d'Estudis per la Democràcia | Qui som

Qui som?

.

.

Jordi Solé Tura, molletà, va mantenir tota la seva vida una estreta relació amb el seu poble natal. Aquesta relació té dos moments culminants. D’una banda, l’any 1998, quan l’Ajuntament li lliura la Medalla de la Ciutat i el nomena Molletà Il·lustre. De l’altra, quan Jordi Solé Tura expressa i materialitza el desig de treballar en algun projecte que asseguri i reforci la seva vinculació amb la seva ciutat natal i que, alhora, doni projecció a Mollet del Vallès.

Així, el dia 23 d’abril de 2003 se signa el conveni entre l’Ajuntament de Mollet del Vallès i Jordi Solé Tura pel qual Jordi Solé Tura manifesta la seva voluntat de cedir al municipi de Mollet del Vallès una part del seu fons documental.

Al seu torn, l’Ajuntament es compromet, en el mateix acte, a establir les bases per dotar Mollet d’una institució que haurà d’aprofundir en la investigació i en el debat a l’entorn de la democràcia com a doctrina i sistema polític de govern i organització de la societat.

Així, el Ple municipal de data 30 d’abril de 2003 crea el Centre d’Estudis per la Democràcia, que té per finalitat promoure, fomentar, donar suport i col·laborar en tota mena de projectes o estudis aplicables en l’aprofundiment i el debat sobre la democràcia i que té un principi constitutiu basat en la figura, la trajectòria i les aportacions intel·lectuals de Jordi Solé Tura.

Abans de la creació formal del Centre i amb la voluntat d’integrar les universitats en el projecte per la vinculació de Jordi Solé Tura amb el món universitari i acadèmic, es mantenen contactes amb els rectorats de tres universitats catalanes, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra. Les tres institucions comuniquen formalment la voluntat de col·laborar en aquest projecte molletà.

L’any 2005 es constitueix el Consell Assessor del Centre d’Estudis per la Democràcia a Mollet del Vallès, format per un grup de catedràtics.

El 3 de novembre de 2007 es presenta la primera convocatòria del Premi Jordi Solé Tura per a una tesi doctoral sobre la democràcia i, un any després, es lliura el primer Premi.

Els segon i tercer premis es varen lliurar, consecutivament, el 3 de novembre de 2009 i el 4 de novembre de 2010, sempre coincidint amb la commemoració molletana del Dia de la Ciutat, que s’escau el 4 de novembre, data en què es va trobar el primer document on apareix el nom de la ciutat, Moledo.

El 21 de desembre de 2009, arran de la mort de Jordi Solé Tura, ocorreguda uns dies abans, el 4 de desembre, el Ple municipal va acordar canviar el nom de Centre d’Estudis per la Democràcia per “Centre d’Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura”. L’Ajuntament també acorda donar el nom de “Jordi Solé Tura” a la futura biblioteca central del municipi.

El 25 de maig de 2010, en un acte públic a Mollet, es va presentar el Grup d’Amics i Amigues de Jordi Solé Tura, amb una llista d’adhesions inicial de més de tres-centes persones representatives dels diferents àmbits de la societat.

  • icono imprimir
  • icono enviar

Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura. Plaça Major, 1 (Casa de la Vila). 93 571 95 00

ced@molletvalles.cat

2023 Tots els drets reservats | Crèdits | Mapa web | Nota legal | Accessibilitat | Login