Centre Jordi Solé Tura per la democràcia. Mollet del Vallès

 
CAT | CAST | ENG
Centre d'Estudis per la Democràcia | On som

On som

La Casa de la Vila, amb la plaça de Pau Casals, des d?on es veu la façana del mural de Joan Brossa.

La Casa de la Vila, amb la plaça de Pau Casals, des d?on es veu la façana del mural de Joan Brossa.

 

Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura
Plaça Major, 1 (Casa de la Vila) - Mollet del Vallès
Telèfon de contacte: 93 571 95 00
ced@molletvalles.cat

 

Mollet del Vallès es troba en el punt central de la plana vallesana, entre el riu Besòs i la serralada Litoral, el parc rural de Gallecs, i altres municipis vallesans.

Mollet és un municipi urbà i agrícola, on la ciutat compacta i moderna contrasta amb la tradició i la innovació dels conreus de Gallecs. 

El Moledo de finals del segle X, una petita població rural d?arrels medievals, és avui una ciutat de 51.335 habitants (dades de 2019), ubicada en un nus estratègic de comunicacions. Les cases pairals que encara es conserven, incorporades a l'actual teixit urbà, són testimoni de la tradició agrícola de la ciutat. L'arribada del ferrocarril va afavorir un procés d'industrialització cap a la segona meitat del segle XIX, amb la consolidació d'empreses emblemàtiques del tèxtil i la pell. Això va suposar un fort creixement de la ciutat durant les dècades de 1960 i 1970. 

L'urbanisme impulsat pels ajuntaments democràtics va endreçar i transformar la ciutat, fins a convertir-la en una urbs dinàmica i emergent de l'entorn metropolità. Una ciutat de serveis, una ciutat per viure i viure-la, capital del seu territori natural, el Baix Vallès. 

Passejant pels carrers de Mollet hi trobem art i arquitectura: el campanar romànic i gòtic de l'església parroquial de Sant Vicenç; la font modernista de Domènec Sugrañes, a la plaça de Prat de la Riba; el Museu Abelló, un referent museístic de la pintura i la col·lecció d'art del pintor universal molletà Joan Abelló; una posta de sol al parc del Colors, obra pòstuma de l'arquitecte Enric Miralles; i al parc de Can Mulà, al bell mig de la ciutat, la imponent estàtua-menhir de Mollet, un enorme bloc de pedra de cinc metres de llarg esculpit ara fa uns 5.000 anys. També mereix una passeig el parc de les Pruneres, un gran espai verd que resol la inevitable nostàlgia de zones naturals que pateixen les àrees centrals de la ciutat.

Mollet també té un gran espai rural, Gallecs. Un espai agrícola preservat de l'avanç, de vegades desmesurat, de les ciutats. A l'entorn de l'església romànica de Santa Maria de Gallecs hi trobem masies, boscos d'alzines i roures, diferents espècies animals, i una gran extensió dedicada a l'agricultura ecològica. S'han recuperat moltes espècies de l'horta tradicional vallesana i s'ha apostat per espècies antigues de cereals, que ofereixen unes qualitats excepcionals. 

Mollet és una ciutat moderna, en un paisatge mil·lenari, que amb el seu Pla estratègic ha volgut definir els projectes que en els propers quinze anys faran que, dins del seu territori natural del Baix Vallès, es consolidi com a espai de trobada de persones emprenedores i de professionals competents; de famílies que construiran el seu projecte de vida amb les oportunitats que trobaran mitjançant la formació, l'educació, l'habitatge, l'ocupació, uns serveis públics eficients i una ciutat de paisatge humà i solidari amb el medi ambient i la sostenibilitat.

 


Paisatge de tardor a Gallecs, amb l’església romànica de Santa Maria de Gallecs.

Paisatge de tardor a Gallecs, amb l’església romànica de Santa Maria de Gallecs.

  • icono imprimir
  • icono enviar

Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura. Plaça Major, 1 (Casa de la Vila). 93 571 95 00

ced@molletvalles.cat

2023 Tots els drets reservats | Crèdits | Mapa web | Nota legal | Accessibilitat | Login